Esta web inserta cookies propias para facilitar tu navegación y de terceros derivadas de su uso en nuestra web, de medios sociales, así como para mejorar la usabilidad y temática de la misma con Google Analytics. Los datos personales no son consultados. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.
Sunday, 23 January 2011 17:16

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)
Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed BoudraL'Associació Taghrast- Espai Amazic ha organitzat, amb motiu de la vuitena edició de la festa de l'any nou amazic a Mataró, unes jornades d'intercanvi entre la ciutat de Mataró i la ciutat d'Alhucemas, capital de la província d'on prové la majoria dels mataronins i mataronines d'origen amazic.

Aquestes jornades han estat organitzades amb el suport de l'Ajuntament de Mataró.

 

La delegació que va ser convidada a les jorandes consiteix en responsables polítics i representants de la societat civil del Rif:

- El Dr Mohamed Boudra, President de la zona Nord-Est del Marroc i Copresident de l'Assemblea Local i regional Euromediterrànea.

- El Dr Abdelouahab Tadmouri, president del Fòrum dels Drets Humans al Nord del Marroc.

- El Sr. Said El Amrani, membre de l'Associació Agraw n Arif de Bèlgica.

- La Sra. Fatiha Saidi, Diputada per la Regió de Brussel·les Capital des 1996 fins al 2010. Senadora al Senat de Bèlgica des de juny de 2010 fins l'actualitat i tinent d'alcalde i regidora d'urbanisme, medi ambient, desenvolupament sostenible, la igualtat d'oportunitats i la solidaritat entre els pobles des del 2006 fins avui dia.

 Han assistit també a les jornades, compatriotes rifenys representants d'entitats a diferents indrets de la diàspora: Illes Balears, Madrid, Holanda, etc.

Al llarg dels dies 14 i 15 de gener s'han anat realitzant diferents recepcions i espais de trobada i d'intercanvi de coneixments i experiències.

Divendres dia 14 de gener.

A les 10h, recepció de la delegació per part del sr. Mohamed Goulam, Cònsul del Marroc a Barcelona.

El Cónsul del Marroc a Barcelona va rebre una part de la delegació i representants de l'Associació Taghrast-Espai Amazic.

En aquesta trobada, el sr.cònsul va expressar la seva voluntat d'obrir-se al movimemnt amazic de Catalunya com un component més de la ciutadania catalana d'origen marroquí i col·laborar amb les seves entitats en tot el que sigui possible. Un dels temes que han estat enfatitzats per els membres de l'Associació Taghrast és l'ensenyament de la llengua amaziga a Catalunya que s'està duent a terme des de fa 5 anys i la resposnabilitat del govern marroquí de donar-hi suport. A més, es va inisistir en la necessitat d'escoltar les inquietuds dels amazics i amazigues residents a Catalunya i intentar, en la mesura del possible, donar-hi resposta.

A les 13h, recepció de la delegació per part de membres del nou Govern de la Generalitat i membres del Partit Convergència Democràtica de Catalunya.

La delegació, juntament amb el sr. Cònsul del Marroc a Barcelona i membres de l'Associació, ha estat rebuda també per part de membres del Govern de la Generalitat i memres del partit Convergència Democràtica de Catalunya per establir un primer marc de coneixement entre els responsables polítics de la zona del Rif i els responsables polítics a Catalunya.

L'Associació Taghrast va aprofitar aquesta ocasió per demanar el suport del nou govern de la Generalitat al moviment amazic i a les seves entitats. Per la seva part, els representants del govern presents han reiterat el seu suport, que ja han anat expressant des de fa temps, a la causa amaziga en general i al moviment amazic a Catalunya en particular.

A les 17h, recepció de la delegació a l'Ajuntament de Mataró.

La delegació, ha estat rebuda per part de l'alcalde de la ciutat, el sr. Joan Antoni Baron, el Conseller Delegat de Presidència, el sr. Carlos Fernández i dos tècnics/ques de l'Ajunatment. Es va tractar d'una trobada de benvinguda, presentació dels membres de la delegació, els seu càrrecs, les seves preocupacions i els reptes de futur que les dues ribes tenen en comú. Es va acabar amb l'expressió de la voluntat de totes dues parts de col·laborar en un futur en tot el que sigui beneficiós per a les dues zones del mediterrani.

A les 18h, trobada d'intercanvi en els àmbits d'immigració, cooperació i solidaritat.

Diferents representants d'entitats de Mataró i fora de Mataró, Ajuntament de Mataró i representants del partit Convergència Democràtica de Catalunya1, han realitzat una primera trobada d'intercanvi amb la delegació que va centrar-se en els temes de cooperació i immigració.

Tant membres de la delegació com participants en la trobada, van insistir en la necessitat de treballar per una societat d'acollida integradora que tracti la persona que ve de fora com un més, sense que hagi de renunciar a les seves arrels, per afavorir la seva implicació en la societat, el seu sentiment de pertenença al país on ha vingut a veure i el seu dret a una ciutadania plena entesa en terme de drets i obligacions. Només d'aquesta manera es pot construir una societat diversa, cohesionada i inclusiva.

En l'ámbit de cooperació i solidaritat, es va presentar a tall d'exemple, el projete Tamassint d'instal·lació de sistemes de regadiu a degoteig en la zona rifenya de Tamassint, projecte que duu a terme la Federació d'Assocaiacions de Veïns de Mataró amb el suport de l'Ajunatment de Mataró i el Fons Català de Cooperació.

El representant del partit Convergència Democràtica de Catalunya en la trobada, el sr. Àngel Colom ha reiterat una vegada més el seu suport als amazics de Catalunya.

Malauradment, el temps dedicat a la trobada, no va permetre més debat malgrat les ganes de tothom de seguir intercanviant opinions sobre els temes plantejats. Però tothom va estar satisfet de la realitazció d'aquesta primera trobada i va concidir en la necessitat de realitzar-ne més en un futur.

A les 21h, sopar amb la participació de membres del partit Iniciativa per Catalunya- els Verds a Mataró.

Dissabte dia 15 de gener

A les 11h al Centre Cívic de Rocafonda, trobada d'intercanvi en l'àmbit de dones.

Aprofitant la presència de la sr. Fatiha Saidi entre nosaltres en aquestes jornades, l'Associació Taghrast, va organitzar una trobada entre les entitats de dones de la ciutat i les mataronines d'origen amazic i no amazic. La trobada ha estat presidida per la sr. Anna Maria Barrera, Regidora de Dones i Juventud de l'Ajuntament de Mataró i de la sr. Asmaa Aouattah, Corrdinadora de la Vocalia de Dones BUYA de l'Associació Taghrast.

La trobada va consistir en la presentació de la sr. Fatiha Saidi i de la seva trajectòria en el món de la dona i de la política a Bèlgica. Una trajectòria que va suscitar l'interés de totes les assistents que al seu torn s'han presentat i han explicat la feina que a Mataró, tant Ajuntament com entitats de dones, han anat fent per facilitar l'acomodació de les dones immigrades en la societat d'acollida i l'acomodació de la societat d'acollida amb una realitat cada vegada més diversa.

Tothom va coincidir en que dones d'origen immigrat i dones autòctones assumeixen i han d'assumir la responsabilitat de treballar conjuntament per canviar una realitat que les afecta a totes, i que malgrat els avenços en l'ambit d'igualtat, encara queda molta feina per fer per invadir espais masculinitzats, contemplar la diversitat de models d'igualtat, partir de la igualtat de drets i deures entre totes les dones del món, treballar per incloure esl homes en la batalla per la igualtat, etc.

A les 17h30 de la tarda

Finalment, ha arribat el moment més esperat de les jornades, en què es va realitzar la taula rodona sobre la decentralització política al Marroc, exemple del Rif i el concer de música i teatre per celebrar l'entrad d'un nou any amazic.

La inauguració ha anat a càrrec del Conseller Delegat de Presidència de l'Ajuntament de Mataró, el sr. Carlos Fernández i el sr. Demiguel, membre de la junta de l'Associació de Veïns de Rocafonda.

En la taula van participar els i les conferenciants següents: Mohamed Boudra, Fatiha Saidi, Abdelouahab Tadmouri i Said el Amrani.

Cada conferenciant va expressar el seu punt de vista sobre com ha de ser el model decentralitzatiu al Marroc.

Malgrat les diferències en el plantejament, tothom va coincidir en que és el moment d'anar més enllà de la decentralitació adminitrativa actual al Marroc cap a una decentralitació política que pugui donar resposta a les aspiracions d'una població i d'una zona que tenen especificitats històriques, culturals, lingúístiques i geogràfiques.

Un debat molt interessant i que va durar gairebé 4 hores amb un rècord d'assitència i participació del públic. Cosa que transmet una voluntat profunda d'actuar per afavorir i accelerar el canvi polític al Marroc.

A les 21h30, concert de música i teatre en directe.

I com és de costum en les celebracions de l'any nou amazic a Mataró, s'ha pogut escoltar música en directe a mà del grup històric Twattun, del grup esperantista Kaj Tiel Plu i del cantautor amazic Bouarafa Ayyawen.

En Mimoun zanoun ha aconseguit fer escaltar de riure les i els assitents amb el seu inetressant monòleg: Amedyaz. 

Al llarg de tot el dia, hi va haver una exposició sobre el Rif en la qual es van poder veure fotos, mapes, llibres i objectes d'artesania.

Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

 Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Celebración del año nuevo Amazigh 2961 en la ciudad de Mataró (Barcelona) con una interesante charla sobre la autonomía del Rif donde participo el presidente de la zona norte de Marruecos Mohamed Boudra

Read 7991 times Last modified on Tuesday, 30 April 2013 18:07

About us - معلومات عنا

محطة راديو ثويزا على الانترنت تبث على مدار 24 ساعة, إذاعة حرة و مستقلة, شعارنا الثقافة الأمازيغية بدون حدود.


Radio Thwiza estación de radio que transmite por Internet las 24 horas del día, Radio libre y independiente, con el lema la Cultura Amazigh y sin fronteras.
http://Www.Thwiza.Com
http://www.RadioThwiza.Com

Últimos posts - أخر المقالات

Newsletter

Quas mattis tenetur illo suscipit, eleifend praesentium impedit!